«Мова – найважливіший маркер національної самоідентифікації».

23 лютого 2023 року в Навчально-науковому інституті філології та історії в режимі онлайн було проведено інформаційно-просвітницьку акцію до Міжнародного дня рідної мови «Мова – найважливіший маркер національної самоідентифікації».


Підготували захід доценти кафедри української мови, літератури та методики навчання ННІ філології та історії Наталія Баранник та Ірина Холявко. До підготовки і проведення доєдналися, звичайно ж, і наші здобувачі освіти: прекрасними ведучими заходу були студентка ННІ філології та історії Ангеліна Москаленко та студент факультету дошкільної освіти Арсен Конопля, емоційно й чуттєво прочитали поезії про рідну мову студентки ННІ філології та історії Анжела Заєць, Дар’я Скрипка, Вікторія Митько. А ще учасниками заходу були слухачі мовних курсів для громадян Китаю, які функціонують у нашому університеті. Причому вони були не тільки глядачами й слухачами, а й продемонстрували свої здобутки у вивченні української мови, прочитавши відому у всьому світі поезію Ліни Костенко «Крила» спочатку китайською мовою, а потім українською. Загалом, відвідали нашу інформаційно-просвітницьку акцію майже сорок здобувачів освіти різних факультетів нашого університету, а також викладачі кафедри української мови, літератури та методики навчання.


Ведучі ознайомили присутніх із витоками традиції відзначати Міжнародний день рідної мови, яку було запроваджено в 1999 році на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. А починаючи з 2000 року, цей день відзначають і в Україні. Учасники інформаційно-просвітницької акції переглянули низку відео із цікавими фактами про мови світу взагалі й українську мову зокрема; прослухали поезію про українську мову, написану бійцем Збройних сил України, в авторському виконанні. До уваги присутніх були озвучені думки про значення української мови в цей складний для українців час авторитетного мовознавця, директора Інституту Української мови НАНУ Павла Юхимовича Гриценка. Зокрема, він зазначив: «Незважаючи на темпи і незважаючи на етапи, процес утвердження української мови, виформування україноцентризму і, зрештою, процес відновлення українського обличчя України, справжнього українського обличчя – це процес незворотний. Його зупинити не можна. Тому наші воїни, захисники, які боронять Україну, боронять не тільки землю, не тільки конкретний населений пункт, вони боронять українськість, українські цінності. І з цього треба виходити, коли оцінюємо їхню високу жертву». Упевнені, що ці слова професора П. Ю. Гриценка зрезонували з думками і почуттями всіх учасників нашої акції.


Щиро вдячні всім учасникам за виявлений інтерес та участь в інформаційно-просвітницькій акції до Міжнародного дня рідної мови.
Дякуємо Збройним силам України за можливість виходу в ефір і проведення заходу!
З Днем рідної мови вас, хто чує, бачить, говорить українською; хто віддає за неї життя; хто пробує почути, побачити, заговорити! Генерал Валерій Залужний висловився пророче: «Українська мова – це мова нашої перемоги».


Усе буде Україна, якщо буде українська мова! Буде!!!


Наталія Баранник, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри української мови, літератури та методики навчання

Ірина Холявко, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови, літератури та методики навчання