Онлайн-презентація поетичних творів доктора філологічних наук, професора Анатолія Олександровича Новикова

8 травня у День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в Навчально-науковому інституті філології та історії відбулася онлайн-презентація поетичних творів доктора філологічних наук, професора Анатолія Олександровича Новикова, що ввійшли до 12 випуску альманаху «Українська хвиля».

У вступному слові завідувач кафедри української мови, літератури та методики навчання, доктор педагогічних наук, доцент Наталія Валеріївна Гоголь наголосила, що Україна розвиває європейські підходи до меморіалізації Другої світової війни, вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв війни. Воїнів Другої світової та сучасної російсько-української війни єднає одне спільне прагнення – подолати імперію зла.

Присутні на заході викладачі, вчителі, студенти мали можливість ознайомитися зі змістом 12 випуску літературо-мистецького альманаху «Українська хвиля», присвяченому героям, живим і тим, які навіки відійшли у засвіти, воїнам, захисникам і захисницям України. Твори, що увійшли до цього випуску, об’єднані загальною метою – висвітлити віроломство й звірячу сутність російських окупантів-нелюдів.

Позитивними враженнями про альманах «Українська хвиля», зокрема про представлену на його сторінках творчість обдарованого поетичним талантом Анатолія Олександровича Новикова, поділилася одна з редакторок випуску, кандидат педагогічних наук, доцент Валентина Антонівна Каліш.

Анатолій Олександрович Новиков розповів про своє життя й враження в перші дні війни, яка застала його в Харкові, про власні переживання від побаченого й почутого, від реальних людських доль і подій, що стимулювали його до написання багатьох поезій. Прослухавши у виконанні автора патріотичні твори про сучасну війну в Україні, учасники заходу вкотре переконалися, що могутньою зброєю вченого, літературознавця, поета є слово – сильне, влучне, здатне, як болісно вдарити, так і підняти з руїн.

Поетичні твори Анатолія Олександровича висловлюють ненависть до ворогів, які посягають на незалежність і територіальну цілісність України, несуть руйнування й смерть. Його щемливі емоційні вірші випромінюють любов до Батьківщини, оптимізм і сподівання на перемогу й мир.

Дякуємо Анатолію Олександровичу й усім авторам альманаху «Українська хвиля» за відтворення хроніки нашого воєнного сьогодення, тих днів і миттєвостей, які ми переживаємо зараз, разом, щодня. Слава нашим мужнім воїнам, які із зброєю в руках боронять нашу святу землю від ненависного ворога, щоб ми могли жити, навчатися, працювати, творити на благо нашої України!

Наталія Гоголь, доктор педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри української мови, літератури та методики навчання